V Ropotarnici sprejemamo rabljene predmete iz gospodinjstev:

  • tekstil, moška, ženska, otroška oblačila, obutev in galanterija, posteljnina, prti, zavese,
  • posoda in predmeti iz stekla, keramike, lesa, druge okrasne predmete, knjige, lestence,
  • manjše pohištvo – mize, stole, police, komode,
  • športno opremo,
  • manjše še delujoče gospodinjske aparate in pripomočke.
Ropotarnica,

središče ponovne uporabe

Središče ponovne uporabe Ropotarnica Maribor

Središče ponovne uporabe Ropotarnica je program zbiranja, obnove, recikliranja in prodaje rabljenih predmetov.

Program deluje v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Zavodom za zaposlovanje RS, komunalnim podjetjem Snaga Maribor ter drugimi deležniki.

Namen je uresničevanje ciljev društva od izobraževanja, prostovoljstva, aktiviranja posameznika, osveščanja do ustvarjanja zelenih delovnih mest.

V Ropotarnici predmete očistimo, popravimo in predamo novim uporabnikom. Z nakupom izdelkov v središču ponovne uporabe Ropotarnica:

 

  1. prispevate k ohranjanju narave,
  2. podpirate razvoj socialno podjetniške dejavnosti in
  3. omogočate ustvarjanje novih zelenih delovnih mest v lokalnem okolju.

Mestni vrtovi, projekt Užij Maribor

Osnovni namen je aktivacija mestnih odprtih površin za širšo uporabo po principu permakulture in ekološkega vrtnarjenja.

Obdelovati košček zemlje postaja način življenja mnogih. Živeti in dihati z naravo, uživati zdravo in okusno hrano, ki jo lahko sam pridelaš, je v današnjem času privilegij nekaterih. V želji omogočiti izkušnjo vrtnarjenja in stika z zemljo tudi tistim, ki niso lastniki koščka zemlje, pa vseeno želijo občasno vrtnariti, smo v življenje priklicali projekt Užij Maribor.

Užij Maribor je projekt odprtega tipa in ni mišljen le za vrtičkarje, ki bi želeli svoj košček vrta in na njem gojili lastno zelenjavo.

Mestni vrtovi so več kot le obdelovalna površina za pridelavo zelenjave v mestu, projekt odpira prostor za raznovrstne aktivnosti vseh generacij v našem mestu. Istočasno pa predstavlja zanimiv primer nove oblike mestnega vrtnarjenja.

Prostovoljcem in brezposelnim osebam program omogoča aktivno preživljanje prostega časa in socialno vključenost.

Prijave in informacije na jasnaber@gmail.com.

Za aktualne dogodke vabljeni na napovednik.

Ustvarjalne delavnice in medgeneracijska druženja

V prostorih društva ali v okviru aktivnosti drugih organizacij izvajamo ustvarjalne delavnice Recikliramo z Ropotarnico in medgeneracijska druženja.

Namen delavnic je osveščanje in informiranje o ponovni uporabi, možnostih recikliranja ter drugih ročnih spretnostih. Ljudi želimo navdušiti in opolnomočiti za uporabo odpadnih materialov v nove namene in uporabe. S tem zmanjšujemo količine odpadkov in prispevamo k varovanju okolja ter razvijamo ročne spretnosti in lastno kreativnost. Posredno tako tudi spreminjamo potrošniške navade.

Prostovoljstvo

Društvo Aktiviraj se, so.p. stalno vključuje prostovoljce v vse svoje aktivnosti. Od leta 2015 smo s stalno skupino prostovoljcev aktivni na mestnih vrtovih. Aktivnosti lahko spremljate na FB strani.

Načrtujemo tudi druge prostovoljske aktivnosti: priprava in šivanje recikliranih predmetov, obnova starega pohištva, izvajanje medgeneracijskih delavnic,…

Vabljeni v našo družbo!

Učne delavnice

Društvo Aktiviraj se, so.p. je bilo uspešno na prijavi za izvedbo učnih delavnic. Gre za praktično usposabljanje za brezposelne pri delodajalcih iz socialnega podjetništva. Utrinki…

V učne delavnice je v letu 2018 predvidena vključitev okrog 270 brezposelnih pri delodajalcih s področja socialnega podjetništva iz vse Slovenije.